Hungry Happenings uzun süredir takip ettiğimiz bloglardan biri. Blog yazarı Beth Jackson Klosterboer değişik tatlı tarifleri, ilginç dizaynlarıyla tatlıdan çok öte tarifler paylaşıyor. Blogu uzun uzun inceledikçe adeta karnınız acıkıyor. Fakat o kadar güzellerki bir yandan da şimdi önümde olsa yemeye kıyamam diye düşünüyorsunuz. Yine blog için değişik yayınlar ararken Beth'in çikolatalı karamel dolgulu elma tatlılarına denk geldik.O kadar şirinler ki mutlaka paylaşmalıyız diye düşündük. Hemen kendisiyle irtibata geçip izin istedik sonra sizinle paylaşmaya hazırız. İşte çikolatalı karamel dolgulu elma tatlısı yapım için gerekli malzemeler;
Malzemeler:
- 14 Gram iyi kalite sütlü çikolata
- 30 Gram Süt Karameli/Marmelatı (Dulce de Leche-aşağıda tarifini vereceğiz)
- 250 Gram eriyen kırmızı şekerleme kaplaması
- 1 çay Kaşığı elma aroması
- 1-3 damla yeşil gıda boyası
- İsteğe bağlı olarak ekşi yeşil elma aroması da kullanabilirsiniz.
Malzemelere bakınca yapımı biraz zor görünüyor ama sonuç harika. Biraz alışverişle birazda ülkemizde bulunmadığı için Dulce de Leche yapımıyla yorulabilirsiniz ama sonuçta elde ettiğiniz görüntü ve tat profesyonel bir butik pastayı aratmayacaktır.Öncelikle Dulce de Leche nedir bundan bahsedelim. Dulce de Leche yani sür karameli esasen Latin amerikanın pürüzsüz reçeli olarak bilinir ve süt ile şekerin kaynatılarak karamelize edilmesiyle elde edilir. 350 gram süt karameli/reçeli yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 1 litre süt
- 1 su bardağı ve su bardağının çeyreği kadar şeker
- Yarım çay kaşığı karbonat
- İsteğe bağlı olarak 1 vanilya çubuğu ya da yarım çay kaşığı toz vanilya
Dönelim esas tatlımıza, çikolatamızı benmari usulüyle ısıtıp sıvı kıvama getiriyoruz. Üzeri tabaka haline gelinceye kadar soğutuyoruz. Unutmayın ısıttığınız çikolatayı hemen kullanmanız şekil vermenizde sıkıntı yaratır. Hafif soğuyan çikolatamız ile süt karamelini karıştırıyoruz.
Karıştırdığımız çikolata ve süt karameli macun kıvamına gelecektir. Macun kıvamına gelen karışımı yağlı kağıda (streç filmlerde işinizi görebilir) sarın ve 30 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz karışımı tezgah üstüne alın biraz yumuşaması için 30 saniye yoğurun. Elmanın yapraklarını yapmak için bir tutam karamelli çikolatayı ayırıp bir kase içine alın. Kasenin içine 1-3 damla yeşil gıda boyasını ekleyerek renklenene kadar yoğurun. Yeşil renkli karamel çikolatayı alıp tezgahta düzleştirin daha sonra yaprak şeklini vererek modellendirin. Yaprağın sapı içinse yine bir tutam karamelli çikolata ayırarak tezgahta yuvarlayın, sap şeklini verin. Sapları ve yaprakları yaptıktan sonra geri kalan karışımı 3 ya da 4 eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaları yuvarlayarak elma şeklini verin. Yuvarlama işleminiz tamamlandığında yuvarlığın üstüne baş parmağınızı hafifçe bastırarak sap ve yaprak için uygun yeri ayarlayabilirsiniz. Artık elmalarınız hazır şimdi sıra dış kaplamasını yapmakta.
Elmanın kırmızı dış kaplamasını yapmak için kırmızı şekerleme kaplamasını eritin. Mikrodalga fırında 25 saniye ısıttıktan sonra çıkarın karıştırın ve tekrar 20 saniye ısıtın. Eğer hala erimemiş kısımlar varsa karıştırdıktan sonra 10 saniye daha mikrodalga fırında ısıtabilirsiniz. Isıtma işlemi tamamlandığında erimiş kırmızı şekerleme kaplamasına yarım çay kaşığı elma aroması katın ve tadına bakın. Eğer daha fazla aroma tadı istiyorsanız üzerine aroma ekleyin. Eğer kaplamanız kalın durumdaysa 1 çay kaşığı yağ ile açabilirsiniz.
Elmaların üst kısımlarını şeker kaplamasına batırarak bir tabaka oluşturun. Elmanın geri kalanını kaplamak için iki yol izleyebilirsiniz. Birincisi; tel ızagaranın üstüne elmaları yerleştirin, altına yağlı kağıt sererek kaplamayı elmaların üstüne dökebilirsiniz. Elmanın alt kısmınında şeker kaplaması alması için spatula yardımıyla hafifçe sağdan ve soldan kaldırın. İkinci yol ise pek önermediğimiz ama isteyenler için belirteceğimiz bir yol. Şeker kaplamayı yine spatula yardımıyla elma üzerine yaymayı deneyebilirsiniz. Fakat spatula ile yapacağınız yayma işleminde pürüzsüz bir doku yaratamayabilirsiniz. Tabi bu tamamen sizin el yeteneğinize bağlı eğer yapabileceğinize inanıyorsanız bu yolla daha az karışım israf edeceğiniz kesin.
Elmaların kaplaması tamamlandığında üzerine saplarını ve yapraklarını yerleştirin. Kapladığınız elmaları üzerindeki şeker kaplamasının sabitlenmesi için 8-10 dakika buzluğa koyun. Önerimiz her bir elmayı ypatıktan sonra buzluğa koymanız. Böylece hem buzlukta yer yaratmakta sıkıntı çekmezsiniz hem de şeker kaplamasının akmasına zaman kalmadan donmuş olur. Ayrıca uzun süre oda sıcaklığında kalan kırmızı şeker kaplamalarda beyaz çizgiler ve çatlamalar oluşabilir. Yine elmaları çok uzun süre buzlukta bekletmeyin bu kadar uğraştıktan sonra elmaların çatlamasını istemeyiz değil mi?
Buzluktan çıkardıktan sonra nihayet elmalarımız hazır artık afiyetle yiyebiliriz. Tabi kıyabilir miyiz ondan çok emin olamadık ama misafirlerinizin yüzündeki beğeni bence yorgunluğa değer. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder