30 Aralık 2013

Dalgalı Düğüm Bileklik Nasıl Yapılır?

Yine bir sürü diy & craft ürünlerin yer aldığı siteleri gezerken basit ve çok eğlenceli bir bilekliğe denk geldim. Hemen ürünün nasıl yapılacağını tek tek anlatan ve resimleyen Kristina'ya mail atıp paylaşma izni aldım. Kristina "Typical House Cat" isimli blogun yazarı. İrtibata geçtiğimizde çok cana yakın ve yardımcı bir tutum izledi. Ayrıca sıkı bir hayvansever olması beni cezbeden önemli özelliklerinden biri. Blogunu bu bileklikle keşfettim ama hemen takibe başladım umuyorum ki ilerleyen zamanlarda da yine irtibatta olacağız.

Bazen ingilizceyi tam olarak bilmediğimizden, bazen ölçüleri tam olarak anlayamadığımızdan bazense sadece yorgunluktan ingilizce blogları takip etmemiz pek mümkün olmuyor. Bu yüzden bu basit ve güzel bilekliği türkçe olarak tarif etmeye karar verdim. Bileklik yapımı için ihtiyacımız olan malzemeler ise;

  • 2'şer metre 3 farklı renk çin düğüm kordonu (naylon takı kablosu) 
  • 65 cm saten kordon
  • Bir kutu kapağı
  • İpin ucunu sabitlemek için çakmak ya da benzeri bir malzeme
  • Baz için bir adet saten kordon veya benzeri sert iplikler
Benim evde denemelerime göre saten kordon tamamen yeterli bir malzeme olmasına rağmen makrome yapılan iplikler ve örgü iplikleriyle de bileklik yapılabiliyor. Fakat saten kordonlar daha dik durduğu ve parlaklığı nedeniyle daha hoş görünüyor. Ayrıca saten kordon, çin düğüm kordonu ya da naylon takı kablosu olarak satılan ürünler birbirlerinin hemen hemen aynısı. Saten ayakkabı bağı adıyla satıldığını dahi gördüm. Bu isimlerde karşılaştığınız her malzeme muhtemelen işinize yarayacaktır.

Gelelim bilekliğimizin yapımına, öncelikle kutu kapağımıza 2 farklı renk saten kordonumuzu ikiye katlı ve birbirlerinin içinden geçicek şekilde bağlıyoruz. Bu bizim bazımızı oluşturacağı için burada kullanacağınız saten kordonlardan biri yerine kalın bir örgü ipi veya ayakkabı bağı kullanabilirsiniz. Bilekliğin alt malzemesini koyu turkuaz renkli saten kordon oluşturacak. Diğer kırmızı kordonu sadece sabitlemek amacıyla kullanıyoruz. Dolayısıyla daha önce kullanılmış veya yıpranmış olan örgü ipleri,ayakkabı bağcıkları gibi malzemeler kullanılabilir. 

Resimde gördüğünüz gibi bağlanmış olan saten kordonlarımız üzerine 3 farklı renkteki çin kordonlarını düğümlemekle devam edeceğiz.Burada önemli olan bütün düğümleme işlemini baz kabul ettiğimiz kordon üzerinde yapacak olmamız. Sabitlemek için kullandığımız kordon veya ipe herhangi bir düğümleme işlemi yapmayacağız. 3 farklı renkteki kordonları elinize alıp tam ortadan katlayın. 3'e katlanmış olan düğüm kordonlarını baz saten kordonun altından geçirip üste getirdiğiniz parçanın içerisinden geri kalanını geçirin.
İlk baştaki saten kordonu (fotoğraftaki lacivert renkli kordon) tek başına alın. Lacivert kordonu çift kat olan baz kordonun arasından geçirip ilk düğümü atın,daha sonra baz kordonun ikinci koluna sarıp aynı şekilde düğüm atın. Attığınız düğümü ilk baştaki üçlü düğüme yakınlaştırın. Düğümlerinizin çok sıkı olmamasına özen gösterin.
Bu işlemi devam eden her bir kordona tek tek uygulayın. Düğümleri attıktan sonra her birini birbirine yaklaştırarak nizami durmalarına özen gösterin. Üç rengin düğümünü tamamladığınızda son renkten başlamak üzere yanına düğüm yapmaya devam edin. Fotoğraftaki örnekten görülebileceği üzere düğüm sıraları lacivert, yeşil ve turkuaz olarak gidiyor. Turkuazın ilk sıra düğümü bittiğinde tekrar turkuazla yanına düğüm atıp ardından yeşil ve laciverti kullanmalısınız. Yani ilk dalganızda 3 rengin başlangıç ve sonu birbirini yansıtıyor olacak. Bu dalgada toplamda 6 düğüm olacak.
Bu aşamadan sonra dilerseniz baz kordonu kutu kapağından çıkarabilirsiniz. Ucunu bir yere sabitlemeniz halinde düğümlemeye elinizde devam edebilir böylece dalgaları daha net görebilirsiniz. İlk 6 düğümü yaptıktan sonra iplerimizi yine aynı renk sırasıyla bu sefer ters yönde düğümlemeye başlayacağız. Bir öncekidüğümleme işlemindeki gibi renk sırası lacivert,yeşil,turkuaz,turkuaz,yeşil,lacivert şeklinde aynı renklerin tekrarı şeklinde olmalıdır.
Bileğinizi kavrayacak uzunluğa gelene kadar 6 sağda, 6 solda olmak üzere aynı düğümleme işlemini tekrar edin. İstediğiniz uzunluğa ulaşdığınızda düğümlerin sonundaki ipleri çakmak veya benzeri bir malzemeyle yakarak kordonun kalanından ayırın. Kordonu makasla kestiğinizde kordonun ucunda açılmalar olabiliyor dolayısıyla dikkatli bir şekilde yakmanızı veya ip yakıcıları kullanmanızı tavsiye ederim. Fotoğrafta görülen ip yakma aleti amerikada bulunuyor ama sanırım ülkemizde yok. En azından ben gezdiğim yüncü ve uğradığım terzilerde böyle bir alet bulamadım ama kendi yaptığım bileklikte çakmakla yaktım ve bir sorun yaşamadım. Sadece saten kordonu yakıp benim gibi elinizle söndürmeyin belirli sentetik malzemeler içerdiğinden yanıklara sebep olabiliyor. Geçmişten gelmiş ip yakma alışkanlığına kapılıp benim gibi yanmayın :)
Artık bilekliğiniz neredeyse hazır. Kordonları yaktıktan sonra bilekliğiniz bir ucu açıkta kalan 2 kordon diğeri ise halka halinde olacak. Açıkta kalan iki kordona düğümlerin başından başlamak üzere bir ya da iki düğüm atarak süsleyebilirsiniz. Eğer kordonunuzun açık kalan kısmı uzun kaldıysa bileğinizde ölçüp bağlamaya yetecek kadar ip bıraktıktan sonra fazlalığı kesebilirsiniz. Artık bilekliğimiz tamamlandı, iyi günlerde kullanın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder