29 Aralık 2013

Renkli Lambalar Renkli Rüyalar

Mozaik lambaların yurtdışında "Ottoman Lamps" olarakta bilindiğini biliyor muydunuz? Yılbaşı nedeniyle hediye araştırmalarım devam ederken yolum Kapalı Çarşı ve Sultanahmet'e de düştü. Sürekli kulağımda "Ottoman Lamps" sesi duyuyorum ama başka şeylere odaklanmış durumdayım. En sonunda merakıma yenik düştüm ve sordum bir de baktım bildiğimiz mozaik lambalarmış. Birçok farklı adla anılıyormuş aslında kimisi kesme cam lambalar diyormuş kimisi mozaik kimisi düz bir şekilde renkli lambalar. Ama içinde büyüdüğümüz kültür olmasına rağmen Türklerden kimsenin Osmanlı Lambası diye istediğini  esnaf bile duymamış. Bu yüzden sürekli ingilizcesini söylemekle yetiniyorlarmış. Ben yinede onlara mozaik lambalar demeye devam edeceğim malum ağız alışkanlığı. Kapalı Çarşı ve Sultanahmet gerçekten İstanbul için çok özel dokulara sahip mekanlar. Her gittiğimde ne kadar değişmiş olursa olsun farklı bir haz yaşıyorum. Zaten belkide bu yüzden en sevdiğim alışveriş yerleridir, Mercan, Tahtakale, Sultanahmet, Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı. 

Bu sefer yılbaşı alışverişi için uğramıştım İstanbul'un kalbi bu mekanlara ama hiç tahmin etmediğim şeyler aldım. Mozaik lambalar daima bana hayal dünyamı hatırlatır. Ne kadar farklı olduklarını, birbirine benzeyen renklerdekilerin bile aslında dikkatli bakıldığından birbirlerinden ne kadar farklı olduğu büyüler beni. İlk beğendiğim ürün oldukça büyüktü. Buna Sultanahmet'te Amerikan boy diyorlar.
Hem içerdiği renkler açısından hem de büyüklüğü açısından genellikle zaten Amerikalılar tarafından tercih ediliyormuş muhtemelen evveliyatıda buradan geliyor. Mavi kırmızı karışık ışıkları ilk gördüğüm anda beni etkiledi. Aklımdaki tek soru bunu buradan eve kadar nasıl kırmadan taşıyacağım oldu ama sonra güzelliğine kapılıp unutuverdim birden. :) Lambanın fotoğraflarından da görebilirsiniz tabi ama yine de boyutlarını yazmakta fayda var. Yüksekliği 55 cm x Genişliği 32 cm x Lamba çevresi 96 cm. Bu lambayı edinmek isteyenler için lambanın fiyatı 250 TL.


Yuvarlak formlulardan ovallere, ovallerden küçüklere, asmalılardan elektriklilere ordan oraya savruldum baktığım sırada. Her biri ayrı ayrı güzel insan hepsinden bir tane alsam diyor. Büyük boylardan başladığım için bir diğer büyük boyla devam edeyim o halde. Oval formlu lamba gördüklerim arasında en irilerinden biriydi. Hem ışıksız halini hem ışıklı halini gördüğüm için her ikiside ayrı güzel diyebilirim. Oval formlu lambaya bakarken satıcı bir anda lambayı yere koyup üstüne çıktı. Ben aman dur napıyorsun derken bir anda şok oldum. Bu lambaların bir diğer özelliği ise belirli miktar basınç ve çarpmaya karşı kırılmaz olmalarıymış. Tabi malum gençliğimizin arcopalleri varken kırılmaz iddialarına inanmak biraz güç oluyor ama bu şaşırtıcı test beni ziyadesiyle ikna etmeye yetti. Oval formlu lambanın ebatları; yüksekliği 44 cm x genişliği 33 cm x lamba çevresi 106 cm. Bu lambaya sahip olmak için ödenen fiyat ise 200 TL.















Lambalar genellikle tavana askı kancalı modeller. Bu özellik lambaların hem iç hem de dış mekan kullanımına kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda lambaları bir elektrik tesisatı ve ampülle aydınlatabileceğiniz gibi boyutlarına uygun mumlarla da kullanma şansınız var. İç cam oldukça kalın olduğundan dolayı mum büyük olsa dahi sıcaklığı camı çatlatmıyormuş. Ayrıca zaten kimisine bir tea light mum bile yetiyor. Büyüklerden sonra birazda küçük olanlara yöneldim. Küçük olanların sirkülasyonu çok fazla oluyormuş. Bilhassa Avrupa'dan talep oldukça çokmuş. Hem yanlarında götürmeleri kolay olduğundan hem de daha çok minimalist tarzlardan hoşlandıklarından genellikle orta boyları ya da mumlukları tercih ediyorlarmış. Hatta ısrarlarıma dayanamayan satıcıdan aldığım bilgiye göre favori renklerikahve tonlarıymış. Bende orta boylardan 3 adet satın satın aldım. Biri çok az farkla daha büyük. Kahverengi, lila ve çok renkli olanlardan seçtim. Kahve tonarında olan diğerlerinden biraz daha büyük.Kahverenginin ebatları; yükseklik 37 cm x genişlik 22 cm x lamba çevresi 64 cm. Bu lambanın fiyatı ise 175 TL.















Lila ve dore tonlarındaki orta boy lamba ile çok renkli orta boy lamba aynı ebatlarda. Yine satıcıdan aldığım bilgilere göre lila tonları yoğunlukla Avrupa'ya çok renkliler ise Asya'ya hitap ediyormuş. Taşınma kolaylığı, maliyeti ve diğerlerine benzer bir çok sebepten ötürü bunlardan yoğun sirkülasyonlu lambalarmış. Dikkatimi çeken bir başka nokta tamamen el yapımı olan bu ürünlerden aslında teorik olarak bir tane daha yokmuş. El yapımı olduğundan dolayı aynı renk camlar dahi kullanılmış olsa yerleşim yerlerinin farklı olması ve yan yana duran taşların farklı görüntüler ortaya çıkarması nedeniyle her bir lamba aslında kendine özelmiş. Özellikle toplu siparişlerde bu konunun sıklıkla konuşulduğunu duydum.















Mor-dore renkli ve çok renkli lambaların abetları; yükseklik 33 cm x genişlik 20 cm x lamba çevresi 85 cm. Bu lambaları almak isterseniz fiyatları 175 TL. Her ne kadar kökenim göçmen olup batıya dayanmış olsa da bir tarafım Türkiye'nin coğrafi durumu gibi hep doğuda kalıyor. Sanırım bu yüzden benim yine en sevdiklerimden biri çok renkli mozaik lamba. Ona baktıkça insan hayl kurmak istiyor. Saatlerce duvardaki yansımalarına bakılabilir. Hatta ilk aklıma gelen sahil kasabasında ilk bahar akşamı bahçede oturup lambanın yansımalarına bakmak oldu. Bakalım sizde de aynı hissi uyandıracak mı?















Tüm asmalı lambalardan sonra bir tane de başucuna koyulabilecek elektrikli olanlardan aldım. Hayallere dalıp gitmişken neden gece onun ışığı başımın ucunda olmasın değil mi? Mavi renklerdeki lambanın boyutları; yükseklik 42 cm x genişlik 21 cm x lamba çevresi 63 cm. Bu lambayı almak isterseniz fiyatı 100 TL.


Sultanahmet ve Kapalı Çarşı turundan sonra kendime güzel bir mola verip Mısır Çarşısı önündeki tarihi kahvelerden birinde Türk Kahvemi içip öyle ayrıldım İstanbul'un kalbinden. Taşıma konusunda her ne kadar yardım etmiş olsalarda biraz zorlanmadım değil ama nihayetinde sağsalim eve vardığımda yüzümde gülücükler vardı. Şimdi bu lambalardan sizinde evinizde bahçenizde olsun isterseniz, facebook, twitter sayfalarımızdan, yandaki iletişim kutusundan ya da mail adreslerimizden (zevkli.butik@yahoo.com - zevkliboutique@gmail.com) bana ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder